verborgen gebreken

Veel kopers krijgen bij het kopen van een huis er regelmatig mee te maken: verborgen gebreken. Bij de koop van een huis is de mogelijke aanwezigheid van verborgen gebreken dan ook een groot risico. Op het eerste oog lijkt een woning pas vernieuwd of volledig gerenoveerd, maar wie naar de details kijkt komt tot een andere conclusie. Let bij de aankoop van een huis daarom op de volgende veelvoorkomende verborgen gebreken.

Vocht in de muren

Het hebben van vocht in de muren is een hardnekkig gebrekkig. Het is vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak is en het is vaak niet eenvoudig om de bron van de lekkage te bereiken om het te verhelpen. Daar tegenover staat dat zo een gebrek wel eenvoudig te verbergen is. Je geeft namelijk een lik verf over de muur en het ziet er weer uit als nieuw. Als nietsvermoedende koper wordt je daar eenvoudig mee voor de gek gehouden.

Gebreken in het dak

Het dak is vaak niet het eerste waar je als potentiële koper naar kijkt. Toch is dit wel heel belangrijk. Een niet goed geïsoleerd dak leidt bijvoorbeeld tot een torenhoge energierekening. Ook is het belangrijk om naar de staat van de draagconstructie te kijken. Bij houten constructies loop je namelijk het risico op houtwormen en boktorren. Tot slot is het belangrijk om te achterhalen wat de leeftijd van de dakpannen is. De levensduur van dakpannen is gemiddeld 75 jaar en vervangen brengt de nodige kosten met zich mee.

Gebreken aan leidingen

Met name oudere leidingen zorgen regelmatig voor problemen. In oude huizen zijn leidingen immers vaak nog gemaakt van lood of metaal. Lood is slecht voor de gezondheid gebleken en aan metaal blijft veel viezigheid kleven. Je ziet de leidingen niet direct, maar ze kunnen in het gehele huis voor veel wateroverlast zorgen.

Overige verborgen gebreken

Helaas zijn er nog meer mogelijke verborgen gebreken mogelijk die wij niet allemaal kunnen opsommen. Denk bijvoorbeeld ook nog aan een verzakte vloer, wat kan leiden tot scheuren in muren en kapotte leidingen onder deze vloer. Of een kapotte CV-ketel die leidt tot onverwachte energiekosten of misschien zelfs wel kosten voor volledige vervanging. En dan natuurlijk ook nog rottende kozijnen, deuren en andere houten constructies. Aan kleine gaatjes herken je vaak of er insecten in huizen, maar verkijk je er niet op dat je met een likje verf een hoop kunt verhullen. Kijk daarom altijd kritisch. Verdiep je van te voren goed in mogelijk gebreken en maak voor jezelf een lijst met zaken die je expliciet wilt checken. De experts van Huiskeur kunnen je eventueel ook bijstaan met behulp van een professionele bouwkundige keuring. Na de keuring ontvang je een uitgebreid bouwkundig rapport met daarin alles wat je moet weten over de technische staat van de woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *