Of u nu de verwarming en koeling van uw huis wilt regelen met uw telefoon of uw stem, de best verbonden thermostaten bieden flexibiliteit en kunnen u helpen geld te besparen op energie. In deze blog vertellen we u meer over de slimme thermostaat en waar u op moet letten bij de aankoop. 

Wat maakt een thermostaat slim?

Terug in 2011 veroverde de originele Nest Learning Thermostaat de wereld en bood wifi-connectiviteit in een stijlvol apparaat dat uw dagelijkse routine kon leren en dienovereenkomstig verwarmings- en koelingsschema’s kon maken. Hoewel het Nest niet de eerste aangesloten thermostaat was die op de markt kwam (het Canadese Ecobee versloeg Nest met twee jaar), was het desondanks een game-changer die een nieuwe markt heeft voortgebracht. Zowel Ecobee als Nest zijn er nog steeds mee bezig, maar hebben nu te maken met hevige concurrentie uit de HVAC-industrie zoals Carrier, Honeywell, Trane en anderen.

Als u uw huis wilt opknappen, is uw thermostaat een goede plek om te beginnen. U kan een aanzienlijk deel van uw geld besparen door uw verwarmings- en koelingskosten te verlagen. Niet alle slimme thermostaten zijn echter gelijk; sommige zijn ontworpen voor eenvoudige verwarmings- en koelsystemen en bieden basisplanning en programmeeropties, terwijl andere zijn ontworpen voor complexe meerfasige systemen en die verwarmings-, koel-, ontvochtigings- en ventilatiesystemen regelen. Zoals het geval is met de meeste smart home-apparaten, variëren de prijzen afhankelijk van functies en mogelijkheden. Lees verder om erachter te komen waar u op moet letten bij het winkelen voor uw slimme thermostaat. 

Waarop moet worden gelet in een slimme thermostaat

Slimme thermostaten bieden een verscheidenheid aan functies die niet alleen helpen uw huis comfortabel te houden, maar ook de kosten voor verwarming en koeling kunnen verlagen. De meest basismodellen zijn relatief goedkoop, maar zijn nog steeds uitgerust met wifi-circuits waarmee u het apparaat kunt verbinden met uw thuisnetwerk en internet. Ze kunnen worden bestuurd vanaf een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet met behulp van een gratis mobiele app, en sommige modellen laten u ook dingen regelen vanuit een webbrowser.

Met de basisregelaars kunt u de temperatuur verhogen en verlagen, een zevendaags verwarmings- en koelingsschema opstellen, het schema overschrijven als u of een familielid vroeg thuiskomt en het systeem in- en uitschakelen. Nest thermostaten gaan nog een stap verder; ze volgen uw dagelijkse gewoontes en gebeurtenissen, evenals verwarmingstrends in de loop van de tijd, en maken een verwarmings- en koelschema op basis van wanneer u meestal thuis of onderweg bent en welke temperatuur u gedurende die tijden verkiest.