Verhuizen

Verhuizen kan leuk zijn als je naar een grotere of mooiere woning verhuist bijvoorbeeld of ergens gaat samenwonen. Maar het verhuisproces is vaak wel een hele klus. Je moet veel regelen als je een woning inruilt voor een nieuw exemplaar. Om die reden is er hulp, maar je kunt het verhuizen natuurlijk ook zelf doen. Wij leggen je uit wat er allemaal komt kijken bij een verhuizing naar een andere woning.

Praktische zaken als je verhuist naar een andere woning

 • Een andere woning betekent een ander adres. Geef op tijd een adreswijziging door aan de instanties die deze niet automatisch krijgen. Dat zijn de gemeente, je bank, organisaties of clubs waar je lid van bent, je telefonie- en internetprovider, eventueel je werkgever en vervoersmaatschappijen zoals de NS.
 • Controleer of je je energiecontract kunt meeverhuizen of dat het voordeliger is om over te stappen op een nieuwe energieleverancier. In dat geval zeg je je huidige contract op.
 • Staat de nieuwe woning ver van de huidige woning, dan is het handig om een andere huisarts en tandarts in de buurt uit te zoeken.
 • Wellicht wil je een paar vrije dagen opnemen, of verhuisverlof regelen. Er kan nogal wat tijd in een verhuizing gaan zitten.

Voorbereidingen op de verhuizing naar een andere woning

 1. Regel verhuisdozen en andere verhuisbenodigdheden zoals matrashoezen, inpakmaterialen, meubelhoezen, spanbanden, tape, een zwarte stift en etiketten voor op de dozen. Begin ruim van tevoren met inpakken, zodat je elke dag een doos (georganiseerd per kamer) kunt doen.
 2. Doe in aanloop naar de verhuisdag alvast wat klusjes. Maak vloerbedekking los, demonteer de lampen, haal de gordijnen af (maar nog niet op je slaapkamer) en haal meubels uit elkaar.
 3. Zorg dat je beschikt over al het gereedschap dat je nodig hebt. Misschien heb je zelf van alles in huis, maar anders kun je materialen lenen, huren of kopen.
 4. Organiseer het vervoer. Kun je verhuizen met een eigen voertuig of dien je een verhuiswagen te regelen? Laat je je woning ontruimen door een professionele dienst, dan hoef je hier verder niet meer over na te denken.

De verhuizing naar een andere woning

 1. Is het officiële verhuizen aangebroken? Pak dan je laatste verhuisdozen in en haal de laatste gordijnen af en laad deze samen met de meubels in het vervoersmiddel. Vergeet niet te controleren of alle ruimten echt leeg zijn.
 2. Neem de meterstanden op, sluit gas en elektra af en sluit alle ramen en deuren. Dan is het tijd voor de sleuteloverdracht.
 3. Aangekomen in de nieuwe woning? Laad eerst alles uit en zet alvast zoveel mogelijk dozen en spullen op de juiste plek. En dan: neem je tijd om deze woning helemaal jouw eigen te maken. Geniet van je nieuwe plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *