verlichting op LED

Lees over verlichting op LED, energiezuinige verlichting in en rond de woning. Met energiezuinige LED lampen kun je flink op de energierekening besparen zonder iets aan wooncomfort in te leveren. Later in deze tekst aandacht voor een plan hoe je over kan gaan op energiezuinige verlichting.

verlichting op LED

De gloeilamp is voor het museum

Van kaarsen en een olielamp naar elektrische verlichting is een goede stap geweest. Het heeft ons ver gebracht, maar nu moeten lampen van 60 Watt naar het museum. We staan aan de vooravond van de energietransitie, en om die succesvol te laten zijn is zelf het verbruik terugbrengen de remedie. Een leuke bijkomstigheid van minder verbruiken is een lagere energierekening. Aangezien in menig huishouden ieder jaar een maandsalaris opgaat aan de gas- water- en lichtrekening, is dat een percentage terug brengen enorm interessant. Wat nagenoeg niemand wil is inleveren aan luxe en comfort. Acties zoals een dikke trui aan en de kachel een graadje lager heeft dan ook weinig draagvlak. Besparingen moeten dus uit de technologie komen, en verlichting op LED is zo’n technische innovatie. De gloeilamp is dus passé en voor het museum.

Eenvoudig en efficiënt lichtplan

Alle gloeilampen in en rond de woning eruit draaien en weggooien is zonde van het geld. Het is niet alleen het verbruik, maar ook de aanschafprijs van een nieuwe lamp. Dus je tracht zoveel mogelijk de nog goede lampen op te branden, wetende dat je dan veel stroom verbruikt. De oplossing is een lichtplan maken, en dat gaat heel eenvoudig. In iedere woning maakt de ene lamp meer branduren dan de ander. Dan moet je denken aan een staande lamp in de woonkamer, deze gaat bij de minste schemering aan en blijft aan totdat je naar bed gaat. Het tegenovergestelde is het lampje in een logeerkamer dat soms dagenlang achtereen niet eens aan gaat. Mocht in die logeerkamer de lamp stuk gaan, dan haal je de lamp uit de lamp die vaak aan is en gebruik je die op in de logeerkamer. en in de lamp die vaak aan is LED.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *