De Nederlandse zomers worden steeds warmer en de koude winters blijven uit. Dit zijn allemaal gevolgen van klimaatverandering. Als hier geen verandering in komt kunnen de temperaturen ‘s zomers in de steden in 2050 oplopen tot wel 42 graden Celcius. Hierdoor worden ook de stormen extremer en gaan we vaker ondergelopen straten zien. Dit komt omdat het riool overbelast raakt. Deze transitie laat ons vaker met natuurrampen in aanraking komen en maakt het leven op aarde steeds moeilijker. Klimaatverandering is dus wel iets om bij stil te staan en belangrijk om te kijken of we hier iets aan kunnen doen of onze manieren kunnen aanpassen. Hier zijn de groendaken voor bedacht. Dakvergroeners leggen deze daken bijvoorbeeld.

Regenwater

Een van de grootste voordelen van een groendak aanleggen is de bufferfunctie bij hevige regenval. Klimaatverandering zorgt namelijk voor toename van neerslag en hoosbuien. Ook uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent is gestegen. Groendaken belasten het rioolsysteem minder omdat ze als buffer werken bij hevige regenval. De vegetatielagen werken als een soort spons, ze houden een deel van het water vast en geven het langzaam weer af. Het wegstromen van water kan tot wel 45% worden beperkt wanneer je een groendak hebt.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak of overweeg je om ze aan te schaffen? Dit gaat goed samen met een groendak, ze kunnen elkaar zelfs versterken. De zonnepanelen werken efficiënter omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt. Hier heb je wel speciale planten voor nodig. De planten die onder de zonnepanalen worden geplaats moeten namelijk goed tegen schaduw kunnen. Daarnaast moet de afwatering zo gereguleerd zijn dat het zonnepanelen­systeem niet wordt beschadigd door de wateropslag van de vegetatielaag. Wanneer je een groendak wilt combineren met zonnepanelen is het het beste om dit te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *