Wist u dat er elke dag genoeg zonne-energie op onze planeet komt om de energiebehoeften van de hele wereld gedurende 1 jaar te voeden? Dat is veel energie die we ontvangen en verspild wordt. Een manier waarop huiseigenaren een deel van die energie kunnen benutten, is door hun warmwatersysteem te upgraden naar een systeem op zonne-energie.

Huishoudelijke warmwatersystemen op zonne-energie, kunnen een kosteneffectieve manier zijn om het benodigde warme water te krijgen zonder de kostbare energierekeningen. Zonneboilers kunnen in elk klimaat worden gebruikt. Ze zijn verbonden met een brandstofbron die u niets meer kost dan de initiële kosten en eventuele onderhoudskosten. Nu de energieprijzen blijven stijgen is kijken naar zonneboilersystemen iets dat elk huishouden zou moeten overwegen.

Wat u moet weten over zonneboilers

Zonneboilers zijn er in twee soorten systemen: actieve systemen en passieve systemen. Als u overweegt een actieve zonneboiler te installeren, hebt u twee opties om uit te kiezen:

  • Directe circulatie. Dit type waterverwarmingssysteem pompt gecirculeerd water door het verwarmingssysteem dat wordt aangedreven door zonne-energie. Veel tankloze systemen passen in deze categorie. Het water wordt vervolgens door het hele huis verdeeld.
  • Indirecte circulatie. Deze optie voor waterverwarming circuleert een warmteoverdrachtsvloeistof door de geïnstalleerde warmtewisselaar en collectoren. Het is dit proces dat het water verwarmt, dat vervolgens in het huis wordt verdeeld.

Huiseigenaren die wonen in een geografisch gebied dat zelden vriestemperaturen ervaart, zullen meestal profiteren van de installatie van een direct circulatiesysteem. Als de wintertemperatuur meestal onder het vriespunt daalt, is een indirect circulatiesysteem meestal een betere keuze.

Er zijn ook twee opties beschikbaar voor huiseigenaren die erover nadenken ook een passief zonnewaterverwarmingssysteem te gebruiken.

  • Integrale Collector-opslag. Dit type systeem werkt goed wanneer er overdag meer warm water nodig is, maar niet tijdens avonduren. Dit type systeem werkt meestal beter voor huizen die zich op warmere geografische locaties bevinden.
  • Thermo-sifonsystemen. Met deze optie kan warm water naar de oppervlakte stijgen voor gebruik als kouder water zinkt. Ze zijn een goede all-round optie voor veel huizen, hoewel de opslagtanks voor het water behoorlijk zwaar zijn en mogelijk niet geschikt zijn voor alle huiseigenaren. Deze optie is meestal ook de duurste van de zonnestelsels die tegenwoordig op de markt beschikbaar zijn.

Zonneboilers zijn een geweldige manier voor huishoudens op het platteland en voor energiebewuste gezinnen om het warme water te blijven ontvangen dat ze dagelijks nodig hebben.

Subsidie zonneboiler

Bent u van plan een zonneboiler te kopen? Goed nieuws! Hier kunt u subsidie voor aanvragen. Het bedrag kan oplopen tot wel €2000,-. Om in aanmerking te komen voor de subsidie duurzame energie, moet de zonneboiler voldoen aan enkele voorwaarden zoals jaaropbrengst en energieprestatie. Lees hier alles over: subsidie zonneboiler